Den 4 februari anordnade de tre organisationerna bakom initiativet Cultural Deal for Europe (CDEU); Culture Action Europe, European Cultural Foundation och Europa Nostra i samarbete med Bozar evenemanget Culture: the Compass for Europe’s Future. Under en hel eftermiddag med debatter och samtal diskuterades en starkare policy och behovet av en ökad inkludering av kultur i politiken och finansiering till kultur från framtidens EU av ett flertal talare, bland andra:
- Nicolas Schmit – f.d. EU-kommissionär för arbete och sociala rättigheter,
- Hans Heide – Europaparlamentariker i CULT-utskottet
- George Haeusler – direktör, generaldirektoratet för utbildning, ungdom, idrott och kultur i EU-kommissionen.
Huvudfrågorna som presenterades inför eventet var:
- How can culture and cultural heritage take centre stage through ambitious leadership in the future of Europe?
- How can culture and cultural heritage foster a European sentiment and a common public sphere?
- What can be done together to strengthen democratic, free, plural and peaceful life in common?
Det huvudsakliga argumenten kommer från ett ökat turbulent politiskt tillstånd runt om i världen, där paneldeltagarna argumenterar att Europa och EU måste ta mer plats. Inte genom vår inhemska marknad eller enbart genom att göra teknologiska framsteg utan genom att göra kultur, det kreativa skapandet och de demokratiska värden som är de allra viktigaste för den europeiska kulturen till en norm bland Europas befolkning. Vi måste bli starkare i hur vi hanterar situationen när vår egna politiska arena möter utmaningar i form av partier och politiker som underminerar de värdena.
För att göra detta behövs inte bara bättre utbildning och starkare röster men också ekonomiskt stöd, som var en av de andra stora diskussionerna: EU-finansiering till kultursektorn. För närvarande tilldelas endast 0,2 % av EU:s budget kulturprogrammet Kreativa Europa, vilket motsvarar 2,44 miljarder euro för perioden 2021-2027. Cultural Deal for Europe förespråkar en fördubbling av EU:s kulturstöd till 2 % av budgeten och en bredare integration av kultur i EU:s politiska strategier. De policyområden som var i centrum och inkluderades i diskussionerna var huvudsakligen demokrati, säkerhet, hållbarhet och ekonomi men även områden som utbildning och internationella nätverk togs också upp.
De punkter vi kan ta med oss från paneldiskussionerna är:
- Kultur och kulturarv i ”Den fleråriga budgetramen” (Multiannual Financial Framework, MFF, på engelska): CDEU kräver att minst 2 % av EU:s framtida budget avsätts för kultur, kulturarv och kreativa sektorer genom ett kulturprogram. Enligt uppskattningar från Europaparlamentets forskningsservice genererar varje euro (€) som investeras i den kreativa och kulturella sektorn på EU-nivå en avkastning på upp till 11 € i BNP.
- Kultur och demokrati: Rekommendationen att göra ”Kultur & Demokrati” till en pelare i den framtida kulturkompassen, stödd av initiativ som främjar öppna, inkluderande och säkra fysiska och digitala utrymmen för offentlig debatt och demokratiskt uttryck. Kultur och kulturarv måste också bli en strategisk metod i den europeiska demokratiskölden. Kultur fungerar som en motor för demokratiskt engagemang genom att skapa utrymme för reflektion, debatt och medborgerligt deltagande. I en värld som genomgår snabba förändringar behövs kulturens roll för att hjälpa samhällen att navigera genom komplexa politiska och sociala utmaningar. Detta inkluderar investeringar i bibliotek, museer och digitala plattformar för att främja öppen och inkluderande debatt.
- Kultur och säkerhet: Europa behöver en heltäckande kulturstrategi som inkluderar ett gemensamt utrymme för internationella kulturrelationer inom den framtida kulturkompassen. I en tid av geopolitiska konflikter och informationskrig spelar kultur och kulturarv en avgörande roll för att föra tillsammans försoning och fred. Kulturarv har ofta varit måltavlor i konflikter, vilket understryker behovet av skyddsåtgärder. Samtidigt erbjuder kultur en plattform för att bygga relationer och skapa långsiktig stabilitet. Cultural Deal for Europe förespråkar en europeisk strategi för kulturell diplomati som integreras i EU:s försvars- och säkerhetsstrategier. Detta innefattar höga säkerhetsstandarder för kulturarv, beredskapsplaner och initiativ för att stärka internationella kulturella relationer.
- Kultur och hållbarhet: CDEU uppmanar EU-institutioner, medlemsstater och regeringar att integrera kultur och kulturarv i sina strategier för hållbar utveckling för att främja hälsa, välbefinnande och välstånd för både individer och samhällen. Kultur och kreativa sektorer bidrar till en mer hållbar och inkluderande framtid genom att främja social innovation och lokal utveckling. Utöver ekonomisk tillväxt förbättrar kultur livskvalitet och bidrar till grön omställning. Ett av de viktigaste förslagen är att etablera kultur och kulturarv som ett självständigt hållbarhetsmål inom FN:s Agenda 2030 efter 2030. Vidare uppmanas EU:s institutioner, medlemsstater och städer att integrera kultur i sina hållbarhetsstrategier för att främja välbefinnande och social sammanhållning.
- Kultur och finansiering: Den kulturella sektorn är viktig inte bara för EU:s agerande och fortsatta arbete utåt men också inåt. Kultur är otroligt viktig inte bara för arbete, utbildning och jobb utan även för vårt sociala liv, som demonstrerat under Covid-19 pandemin. Det här är varför mer finansiering ska läggas till kultur och kreativa arbeten. Vår sårbarhet och sociala gemenskap behöver kultur inte bara i krisen av yttre politiska händelser i USA, Kina eller Ryssland men också inåt när vi själva möter politiska och sociala utmaningar. Med kultur överkommer vi de politiska utmaningar vi står inför.
Diskussionerna resulterar i samma ståndpunkt, att kultur är mer än bara ännu en sektor – det är nyckeln till Europas framtid. Förhoppningarna är höga om att EU-kommissionen kommer att höra argumenten och att den nya mandatperioden innebär en större inkludering av kultur i politiken.
Kommande webbinarium och informationstillfällen från Culture Action Europe:
- March 11, 4-5pm ‘Cultural Democracy’
- April 15, 4-5pm ‘Culture & Sustainability’
- May 13, 4-5pm ‘Intrinsic value of culture’
- June 4-7 BEYOND 2025, Turin Italy
För mer information om CDEU-kampanjen och Culture Action Europes arbete för kulturens inkludering i EU politiken kan du läsa om dem här.
Webbinariet från den 4 februari kan du se via Culture Action Europes LinkedIn här.
Culture Action Europe är ett europeiskt nätverk bestående av bland annat organisationer, konstnärer och beslutsfattare. Culture Action Europe är den politiska rösten för kultursektorn i Europa, en plattform för kunskap, information och debatt om konst- och kulturpolitik.
Illustration: Menah Wellen