Projekt
Intercults projekt börjar alltid med ett sammanhang som vi vill påverka. Vi arbetar tvärdisciplinärt och transregionalt genom att bjuda in konstnärer och kulturaktörer från olika fält och platser. I dessa projekt arbetar vi med partners från hela Europa.
Läs mer om våra pågående projekt här:
eyelander
Eyelander är ett projekt som för samman konstnärer i Stockholm i en diskussion om kulturarv och klimatförändringar. Dels är det en utställning som sprider sig ut över 10 kommuner i Stockholm genom 10 platsspecifika konstverk, dels är det ett forum för diskussioner om kulturarv, klimatet och digitala verktyg i konsten. Projektet har som mål att utforska vad som händer med vårt gemensamma kulturarv när vi står inför potentiellt omvälvande klimatförändringar. Vi vill genom konstens kraft, skapa nya mötesrum för samtal och uppmuntra alla de som tar del av projektet att engagera sig lokalt och regionalt i kulturarvsfrågor.
Woven Network Sweden
Woven Network Sweden är ett projekt som syftar till att lyfta fram och undersöka kvinnliga röster och erfarenheter i Sverige kring Covid-19 pandemin. Under loppet av fem månader kommer de fyra deltagande kvinnliga konstnärerna delta i en serie av digitala evenemang och konstnärlig research, som kommer att resultera i en avslutande digital utställning. Woven Network Sweden är en fortsättning av de europeiska projekten Woven Network Ukraine (2020) , Woven Network Govan (2021) och Woven Network Nordics (2021).
Creative Waves
Intercult Productions – Projektledare, tillsammans med Euroregion Baltic, Baltic Sea Cultural Center i Gdansk, Estonian Women’s Studies and Resource Center (ENUT) och aktivister från Kaliningrad Oblast genomförde BSR-samhällens motståndskraftprojekt. Projektets mål är att ge representanter för utsatta grupper: kvinnor, ungdomar och invandrare en känsla av identitet, kontinuitet och tillhörighet och förse dem med färdigheter som är relevanta för anställbarhet.
Bridging Digital
Bridging Digital är ett europeiskt samarbete i ett Erasmus + projekt som fokuserar på innovativa metoder för att höja den digitala kompetensen i den kreativa sektorn och inom informell utbildning. Partnerskapet består av fyra organisationer från Grekland, Polen, Skottland och Sverige. Det övergripande målet är att skapa en korsbefruktning mellan den kreativa, den pedagogiska och den tekniska sektorn.
Woven Network Nordics
Woven Network Nordics är ett europeiskt projekt som lyfter fram röster från kvinnor inom stadsrum i tre nordiska länder och undersöker kvinnors erfarenheter som centrala för europas svar på covid-19-pandemin. Under nio månader deltar fyra konstnärer från Sverige, Danmark och Norge i ett dynamiskt onlineboende för att hålla presentationer, samtal och utveckla en digital utställning.
Woven Network
Woven Network, or Women’s Network, is a 6 month online art residence involving 7 female artists from 5 European countries across 3 timezones. This is our creative response to the pandemic: sharing experiences of women workers who are on the frontlines battling the coronavirus. Our artists will seek to highlight the women working in healthcare, education, and other essential service sectors.
Memory of Water 2018-2021
Intercult är initiativtagare till projektet Memory of Water, tillsammans med 5 partners i Europa. Syftet med projektet är att skapa en konversation om framtidens Europa. Med fokus på utveckling av post-industriella kustområden i 5 europeiska städer kommer Memory of Water utforska tre viktiga teman: minne och kulturarv, tillgång och inklusivitet och miljöansvar och påverkan.
Connecting Georgia 2019-2020
Connecting Georgia (2019-2020) är ett konstnärslett projekt som utforskar postindustriella havs-arv i samband med stadsplanering och samhällsutveckling som förbinder staden Batumi med andra europeiska städer. Projektet är kopplat till det Kreativa Europa-finansierade projektet Memory of Water, som samlar sex partners i Europa och finansieras av svenska institutet, tredjelandsdeltagande i östersjöregionen.
Wood is Cool 2018-2019
Intercult har tillsammans med Project North, Arctic Art Institute, fått stöd av Svenska Institutet Creative Force Russia för pilotprojektet Wood is Cool. Projektet är förberedande för ett större projekt i Arkhangelsk 2019, med syfte att skapa ett nytt kulturcenter för unga i en av de äldre träbyggnaderna som är utmärkande för Arkhangelsk och rysk kulturhistoria.
S. O. S. Climate Waterfront 2018-2021
Projektet S.O.S. Climate Waterfront samlar 10 partners från Portugal, Nederländerna, Grekland, Polen och Sverige för att samla deras bästa metoder från tidigare projekt i sjönära områden och städer. Projektet tar avstamp i de utmaningar som sjönära områden står inför på grund av klimatförändringar. S.O.S. – Sustainable Open Solutions for European urban waterfronts syftar till att utveckla nya lösningar för områden som står inför dessa utmaningar. Projektet finansieras av Horizon 2020.
Nordic Forum for Interculture 2018-
Under 2018 har Intercult tillsammans med andra europeiska resurscentrum i Norden initierat plattformen Nordic Forum for Interculture. Nordic Forum for Interculture (NFI) är ett gränsöverskridande nätverk av nordiska resurscentrum som arbetar för att främja kulturell mångfald. Nordic Forum for Interculture syftar till att konfrontera de utmaningar som följer med vårt mångkulturella samhälle och att introducera verktyg för hur vi arbetar med interkulturella dialoger i en globaliserad verklighet.
I_Improve 2018-2021
I_Improve är ett projekt tillsammans med 6 medlemmar från plattformen River//Cities. Partnerskapet består av 6 medlemmar ur plattformen som befinner sig i Sverige, Belgien, Österrike, Italien, Polen och Litauen. Det gemensamma syftet är att främja publikutveckling genom kultur, med fokus på sjönära städer. Projektet är finansierat av Erasmus+, Strategiska Partnerskap.
New Nordic Voices 2018-2019
New Nordic Voices synliggör nordiska konstnärer med minoritetsbakgrund genom att utforska teaterverk av nordiska ikoner och sammanfoga dem med motsvarande globala ikoner från afro-amerikanska, afrikanska och karibiska traditioner. Syftet är att bygga nätverk mellan nordiska konstnärer med olika bakgrunder och att främja en mångkulturella och inkluderande teaterscener.
Intercult har genom åren arbetat med flertalet internationella och nationella samarbets- och kulturprojekt i EU och Europa. Läs mer om vår tidigare projekt här.