.
Att försjunka: Naturens kropp Sinnets ro
av
Åsa Cederqvist
Bild: Värmdö, Skeviks grotta 2023
Intercults konstnärsintervju med Åsa Cederqvist
Om verket ”Att försjunka: Naturens kropp Sinnets ro”.
En pågående studie i återhämtning, vildhet och våtmarker.
.
”Jag har utforskad vad som kanske kommer att bli denna tids framtida kulturarv.
Jag ser vår tids utmattning, i samhället och i naturen, i stort och i smått. Vi längtar till naturen, men vill gärna ha kontakten på våra villkor
.
Många lever rätt avskilt från naturen idag. De har bytt ut stirrandet in i lägerelden eller in i molnen – för att i stället sitta och titta någon Youtube eller Tic toc feed. Samtidigt gör andra det mer rituellt genom sk. retreats eller skogsbad för att försöka nå till(baka) till naturen.
.
Jag har alltid dragits till våtmarker av olika slag. Våtmarker är för mig platser som står för ett mellantillstånd, mellan död och levande, mellan skräck och förtjusning. Kanske är det en primitiv instinkt jag bär på, som handlar om överlevad och längtan efter att bli omsluten och hållen? Vid vattnet känner jag mig vildare än annars.
.
Den våta marken har haft olika betydelser genom olika tider. Vi har dikat ur och byggt över. Det har offrats och begravts. Det är platser som har provocerat och fascinerat och som idag får alltmer uppmärksamhet som viktiga delar i våra ekologiska system. Inte minst i Värmdö kommun.”
.
– Åsa Cederqvist, 2023
.
Åsa Cederqvist arbetar multidisciplinärt, i dialog med levande material, ny teknik och arkivmaterial, med rumsliga installationer och ett slags digitalt och materiellt komposterande. Återkommande undersöker hon människans instinkter, beteenden och de samhälleliga infrastrukturer vi förväntas leva inom. Hon är utbildad på Konstfack och Kungliga Konsthögskolan. Mellan 2010–2020 var hon lektor i konst på Konstfack Textil. Senaste åren har hon deltagit i bl.a. Art Biennale Borås, separatutställningen States of Becoming på Gustavsbergs Konsthall 2021, samt på biennalen Momentum 10 i Moss, 2019. Cederqvists arbete uttrycks genom video, skulptur, installationer och performance. Hon skapar gärna vad hon kallar ”extensions” i form av live element eller genom digitala medel.
Läs mer om Åsa Cederqvists konstnärskap här: https://asacederqvist.com/
Se konstnärssamtalet här: https://youtu.be/dqKOhnUt6c8
.
Åsa Cederqvist representerar Värmdö kommun i projektet eyelander.
Profilbild (bild 1) av Åsa Cederqvist: Cassie Abraham