Utbytesprogrammet Erasmus som gör det möjligt för studenter i EU att studera en del av sin utbildning i andra EU-länder firar 30 år!

Att flytta utomlands, få nya vännen och minnen för livet – vad får det dig att tänka på? Erasmus handlar inte enbart om studier utan om livslångt lärande.

Sedan lanseringen 1987 har mer än 9 miljoner tagit chansen att studera, arbeta eller volontärjobba i andra EU-länder tack vare detta framgångsrika samarbete. Under 2017 firar Erasmus 30 år, och jubileet uppmärksammas med en lång rad konferenser, firanden, debatter och utställningar. Här kan du söka bland event i landet du befinner dig i.

Satsar extra mycket på Europas unga

För att markera 30-årsjubileet välkomnar Europaparlamentets talman Antonio Tajani och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker 33 gäster från samtliga deltagarländer i Erasmus. Firandet inkluderar en utställning om Erasmus+, samt debatter om programmets framtid.

– Erasmus måste vara en chans för alla unga européer, oavsett familjens inkomst eller vilken utbildning de gått. Det är därför vi måste arbeta för en EU-budget med rätt satsningar. Mer pengar till Erasmus innebär också mindre ungdomsarbetslöshet, sa Antonio Tajani i sitt tal.

Det nuvarande sjuårsprogrammet som gäller åren 2014-2020 har en budget på 14,7 miljarder euro, vilket är en ökning med 40 procent jämfört med tidigare utgiftsnivåer. Detta speglar EU: s ambition att satsa extra mycket på Europas ungdomar.

– Jag tror att utbytesprogrammet stärker toleransen och respekten för våra olikheter – som är en av EU:s största tillgångar, sa Petra Kammarevert som är ordförande för parlamentets utskott för kultur och utbildning.

 

Vill sammanföra människor

Hon citerade också EU-kommissionens 8:e ordförande Jacques Delors:

– Jacques Delors sa ”Du kan inte bli kär i den inre marknaden” och jag tror att han har rätt. Det här är vad vi försöker förändra med det här programmet, genom att visa att målet är att föra människor närmare varandra.

Se vår video ovan för att höra berättelser från tidigare Erasmus-studenter och hur deras utlandsstudier via utbytesprogrammet förändrade deras liv.

Se filmporträtt av Erasmus-generationen här