Suitcase av Plovdiv Drama Theatre (Bulgarien), SEAS Istanbul 2009. Foto: Berndt Uhlig

Black/North SEAS 2006-2010

Black/North SEAS var en konstnärlig plattform som drevs under fyra år i Europa och nådde en publik på närmare 80 000 personer. Läs om äventyret, lärdomarna och den externa utvärderingen av Dragan Klaic och Lidia Varbanova på SEAS Dock

Ett konstnärligt äventyr

Kulturproducenter, konstnärer och forskare från 12 länder kopplades samman i ett multilateralt samarbete som sträckte sig från Nordsjön till Svarta havet. En rad konstnärliga möten över gränserna ledde till nya samarbeten mellan nord och syd, mellan olika discipliner och riktningar.

20 nya interdisciplinära konstverk skapades inom ramen av SEAS, inspirerade av ett interkulturellt utbyte mellan konstnärer runt politiska, sociala och miljömässiga frågor som Europas kustsamhällen står inför. I formen av en resande festival presenterades verken på oväntade och urbana platser.

En resande festival 2008-2010

Black/North SEAS lanserades i Odessa, Ukraina och fortsatte sedan längs med kusterna runt Svarta Havet och Nordsjön i formen av en resande festival. Det konstnärliga programmet co-curerades med en lokal värdorganisation som även presenterade lokala konstnärer. Resan gick till Odessa, Varna, Balchik, Mangalia, Istanbul, Köpenhamn, Helsingör, Helsingborg, Göteborg, Alingsås, Tromsö, Skegenss, Mablethorpe, Aberdeen och Batumi.

Under 2010 gjordes även en Xpedition till Turkiets Svarta havskust – Akçakoça, Ünye, Çamlıhemşin, Hopa. Ett trettiotal konstnärer reste med buss och både föreställningar och installationer presenterades på gator och torg, samtidigt som mer undersökande interventioner och workshops genomfördes i möte med lokalbor, lokala konstnärer och i skolor.

Initiativ och finansiering

Intercult tog initiativet till och drev Black/North SEAS i samarbete med sju partnerorganisationer. Projektet är till största delen finansierat av EUs Kulturprogram 2007-2013 men har även ett generöst bidrag från Svenska Institutet, med inriktning Ukraina och Turkiet. En rad lokala myndigheter, institutioner och kulturorganisationer har också bidragit.

INTERCULT

Nytorgsgatan 15

116 22 Stockholm Sweden

+46 8 644 10 23

info@intercult.se

MED STÖD AV